Хубави плажове в Северна Гърция

Северна Гърция е един благословен регион, надарен с прекрасни крайбрежни ивици, невероятна природа и неповторими възможности за почивка.
Хубави плажове в Северна Гърция

Северна Гърция е един благословен регион, надарен с прекрасни крайбрежни ивици, невероятна природа и неповторими възможности за почивка. Гърция заема второ място по качество на плажовете в света от общо 47 държави. Гръцките плажове са символ на чистота и красота. Затова все повече българи обръщат поглед към южната ни съседка като място, където да прекарат лятната си почивка. Там се намират едни от най-хубавите плажове, подходящи за чудесни семейни ваканции.

Пефкари

Пефкари е едно от малките села на Тасос, разположен в южната част на полуострова. Той е един от най-популярните и най-добрите плажни центрове на гръцкия остров Тасос. Известен е с кристално чистите си води и живописни брегове, покрити с борове. Именно заради изобилието от борови дървета получава името си, понеже, в превод от гръцки, думата „пефкос“ означава „бор“. Плажът е дълъг около 300 метра и е многократно награждаван с престижния „Син флаг“. Пясъкът е примесен с обли камъчета. Мястото е популярно и с най-големия избор на водни спортове в района- водни ски, парашут, джетове. Има и мрежа за плажен волейбол.

Пефкари

Плаж Керамоти

Плаж Керамоти се намира в близост до село Керамоти. Най-удивителното тук е плажната ивица. Тя е широка на места и 100 метра, а дължината ѝ е 14 километра. Гърците ѝ казват амоглоса, което означава „пясъчен език“. Това е най-широкия плаж на Балканите, който не е застроен с хотели. Дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална до 100 метра навътре. Дори и през януари температурата на морската вода не пада под 14 градуса. През летните месеци достига дори до 30 градуса. Плажът е сравнително непознат за почиващите чужденци. Плажът създава идеални условия за бягство от градската суматоха. От тук и най-кратката фериботна връзка за остров Тасосо.

Керамоти

Паралия Офринио (Тузла)

Това е един от най-хубавите плажове в Северна Гърция. Курортното селище Паралия Офринио се намира на 58 километра от Кавала и на 28 километра от Аспровалта. Селото не е много оживено и е перфектно за почивка. Известен е със своята кристално чиста вода. Морският бряг е пясъчно-каменист, но въпреки това е чист. Плажната ивица е огромна, с дължина 17 километра. По-отдалечените и неохраняеми места на плажа предоставят спокойствие. Мястото е известно и още като Тузла и се смята за рай от туристите.

Паралия Офринио

Плаж Тоска

Плаж Тоска получава името си от хотела, в подножието на който се намира. Разполага с 300-метрова пясъчна ивица. Заобиколен е от причудливи скали и бели камъни, обрасъл с дървета и диви храсти. Въпреки дивия си и непокътнат вид, Тоска е напълно организиран и удобен плаж. От хотела са осигурени с шезлонги, чадъри, душове, съблекални и тоалетни. Уникалната красота и величието на природата, в съчетание с достъпния за всички лукс на комплекса, са гаранция за спокойна и запомняща се почивка.

Плаж Тоска

Неа Ираклица

Неа Ираклица е един от най-оживените и живописни морски курорти в района на Кавала, от който се намира на 14 километра. Мястото се посещава често от българи, защото е леснодостъпно. Малкото селце е с традиционна архитектура и е успяло да запази своя особен колорит и атмосфера, въпреки нарастващото туристическо търсене. В курорта е пълно с таверни и барове покрай плажа, малки хотели. Както навсякъде в Гърция, настаняването е основно по апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. За любителите на палатките и караваните има организиран къмпинг. Плажът е невероятен- златист пясък, плитко, лазурно море и широка плажна ивица, на която има място за всеки. Дължината ѝ е километри и не може да бъде обхваната с поглед. Плажовете са разположени сред лозя и поляни- без строителство. По повечето от тях няма бийч барове, а само природа.

Неа Ираклица

Неа Перамос

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 километра от Кавала. Крайбрежната му ивица е дълга и пясъчна, без водорасли във водата. Част от крайбрежната ивица е заета от шезлонгите на заведенията, като за използването им се изисква консумация. В района има и други ненаселени плажчета. Цялото крайбрежие на тази част на Гърция е пясъчно и на много места по пътя могат да се видят палати на брега. В близост до Неа Перамос има местност за катерене, наречена Кокина, която не е позната на туристите. Представлява група скали на морето, с възможност за над 50 маршрута, както за начинаещи, така и за напреднали.

Неа Перамос

Плажа на Авдира

Авдира е морски курорт. Разположен е край Ксанти. Плажът му е удостоен със „Син флаг“ за чистота и безопасност на морето край него. Заради многото черупки на морски обитатели, които могат да се намерят около брега, пясъкът блести на слънцето. Мястото е подходящо за семейна почивка с деца, поради плитките води край брега.

Плаж Авдира