5 интересни архитектурни предложения

С процъфтяването на архитектурата, в градската среда се появяват все по-интересни сгради, които могат да бъдат определени като архитектурни забележителности. За създаването им, проектантите използват редица трикове, с които излизат от рамките на стандартното и създават истински шедьоври.
5 интересни архитектурни предложения

Архитектурата, както всеки друг отрасъл в нашия живот, се развива с пълна сила, благодарение на напредващите технологии. Всяко модерно архитектурно студио се старае да създава съвременни, иновативни и интересни проекти, с които да изпъкне сред конкуренцията.

Нестандартни форми

Модерната архитектура се отличава със създаване на сгради с различни, нестандартни форми. Това се изразява в две направления – проекти с правилна и неправилна външност.

Под правилен външен вид разбираме изчистени постройки и прави конфигурации. Това може да се изразя в почти пълната липса на детайли и минимализъм в екстериора. Преплитайки правилни форми като правоъгълници и квадрати, архитектите могат да създават нетипични конфигурации. Например да разграничават отделните помещения или етажи, структурирайки правоъгълни „кутии“ като тераси.

Архитектурните студиа често проектират сгради с модернистична визия чрез нестандартни и дори неправилни форми. Такива са, например, постройките със заоблени ъгли, кръгли, елипсовидни и вълнообразни фигури. Тези нетипични елементи за строителството в екстериора могат да бъдат разположени по цялата фасада или съсредоточени само в отделни части – тераси, прозорци, покриви и т.н. Чрез тях могат да се създадат оптични илюзии за танцуващи, смачкани или чудати сгради, а вариантите са хиляди.

5 интересни архитектурни предложения

Огледални прозорци

Тенденция в архитектурата е залагането на колкото се може повече прозорци, независимо дали се отнася за жилищна или обществена сграда. Когато постройката се намира в града, обаче, обикновените прозорци не предоставят нужното уединение и спокойствие.

Архитектурното предложение, което ще преобрази зданието в този случай е използването на огледала или огледални прозорци.  Този трик служи не само за осъвременяване на проекта, а и за запазване на интимността на вътрешното пространство. Едновременно с това прозорците, поставени вместо тухлена стена, позволяват влизането на повече светлина в помещенията.

5 интересни архитектурни предложения

Оригинално разположение

Съвременните машини и техника позволява строежа на сгради на почти всякакви терени. Интересно архитектурно предложение е позиционирането на проекта върху вода, във въздуха, под наклон и т.н.

Използването на нетипичен терен, позволява създаването на неповторими резултати. Така често се проектират оптични илюзии за потъваща, плаваща или летяща сграда, в зависимост от разположението ѝ.

По целия свят има много примери за строеж на неравни или наклонени терени, като строежа е заложен, така че да следва напълно релефа – обърнат, наклонен на една страна или под определен ъгъл.

5 интересни архитектурни предложения

Игра с цветове

Според редица проектанти най-лесният и достъпен начин да създадеш интересна архитектура се крие в цветовете. Чрез умела игра с различни нюанси, ще се постигне нужният ефект, за да се открои сградата от останалите около нея.

Модерните постройки най-често са изградени от 1 или комбинация от 3 цвята. Атрактивно и актуално предложение е съчетаването на черно, бяло и натурално дърво. Така може да се създаде стилен екстериора, в множество различни варианти.

Друго популярно архитектурно предложение е залагането на по-свежи цветове за екстериора – например жълто, оранжево, зелено. Така сградата наистина ще изпъкне сред заобикалящите я скучни, сиви постройки.

5 интересни архитектурни предложения

Облицовки от камък

Още едно лесно изпълнимо и достъпно предложение е използването на естествен камък за облицовка на външните стени. Това ще промени изцяло фасадата на постройката. Придава ѝ автентичен и различен вид, както и природна красота.   

Всяко архитектурно студио взима предвид облицовъчните камъни, най-вече когато трябва да се съобразят с околната атмосфера. Прилагането на такъв вид декорации се практикува предимно в определени райони – градове и села със старинна визия.

Облицовъчните камъни могат да се поставят и на всяко новостроителство. При този вариант, те се комбинират с цветовете на сградата, а облицовката се поставя само на една стена или части от нея, за създаване на по-съвременна визия.

5 интересни архитектурни предложения

Архитектите имат трудната задача да създават проекти, които освен да са функционални, трябва и да привличат вниманието на минувачите. Те трябва да развихрят въображението си, за да проектират истински сгради-атракции – с причудливи форми и цветове. Благодарение на това модерната архитектура става все по-зашеметяваща и атрактивна.