10 вида спорт за деца

Физическата активност е много важна за децата. Затова интереса към спорта трябва да се развие още в ранна възраст.
10 вида спорт

Децата не могат да стоят на едно място. Те имат много енергия, която трябва да изразходят тичайки, скачайки или най-общо- движейки се. Физическата активност е от голямо значение за децата, тъй като спомага да изградят различни качества и умения. Най-добре интересът към спорта да се развие още от ранна възраст. Така е по-сигурно, че той ще стане част от живота на детето през целия му жизнен път. Спортните занимания укрепват здравето и стимулират имунната система на децата,  подобряват стойката им и помагат да се предотвратят проблеми с наднорменото тегло, които са тревожна тенденция през последните години.

Изборът на родителите за подходящ спорт за детето си, не е лесен. Изправят се пред въпроси от сорта: Какъв спорт?; На колко години да започнат тренировки?; Каква седмична натовареност може да понесе детето?. На тези въпроси ще си отговорите след като се запознаете със следните десет спорта и как те ще допринесат за развитието на детето.

Плуване

Плуването се определя като един от най-здравословните спортове. Водните спортове са разрешени за деца още на 3 години. В тази възраст костните и мускулните системи на детето се образуват окончателно. Водата допринася за развитието и укрепването на тялото, както и за подобряване на кръвообращението. Този спорт нормализира работата на централната нервна система. Децата с болести като сколиоза, диабет, късогледство и затлъстяване трябва да им бъдат предписвани редови посещения в басейн. При този спорт няма нужда от специална екипировка, с изключение на бански костюм, плувна шапка и плувни очила.

Тенис

Дете, може да се занимава с тенис, вече във време, в което е в състояние на държи ракетата здраво с ръцете си. Приблизително на 4 години. Тенисът се развива в детската сръчност, реагира, подтиква духа, формира воля и желание за победа, нормализира работата на дихателната система и подобрява координацията. Тенисът е подходящ за амбициозни и много мобилни деца.

Баскетбол

Благодарение на баскетбола, децата много добре се научават да контролират тялото си чрез действията защита и атака. Бързите подавания, характерни за баскетбола, помагат на детето да подобри рефлексите си да мисли по-бързо. Баскетболът подобрява работата на сърцето и белите дробове. Поради честата промяна в движенията, този спорт е много полезно упражнение за стаите и мускулите. С увеличаването на честотата и продължителността на тренировките, се увеличават и ползите върху детския организъм.

Волейбол

Волейболът е минималистичен спорт: нуждаете се само от тениска, чифт шорти и чифт удобни спортни обувки, плюс топка и мрежа е забавен спорт за всеки. Подходящата възраст за започване със спорта е седем години, много важен период за децата, когато започват училище и трябва да подобрят своите социални умения. Като отборен спорт, помага на юношите да подобрят своите комуникативни и организационни умения. Практикуващите ще развият своята мускулна система, особено в горната част на тялото. Кръвообращението също се подобрява.

Футбол

Това е един от най-разпространените спортни игри. Любим е на почти всички деца. Правилата са лесни за научаване и е подходящ от ранна възраст за всяко дете. Това, на което футболът ще научи детето, е екипна работа, отборен дух, дисциплина, както и ще развие добре физиката на малчугана. Футбола подобрява мускулния тонус, гъвкавостта и координацията, грижи се и за контрола на теглото.

Бойни изкуства

Бокс, карате, джудо, айкидо, самбо са бойни изкуства, които се препоръчват за деца над 5-годишна възраст. Основните предимства в тези спортове са развиването на гъвкавост, издръжливост, бърза реакция и точност на движенията. В благодарение на това в младото тяло се формира силен дух, който по-късно в живота може да се прояви под формата на самозащита. Бойните изкуства спомагат за преливане на излишък енергия, агресия, емоции, преподаване на самоконтрол, укрепване на имунитета.

Гимнастика

Гимнастиката е много популярна сред момичетата. Едно дете може да започне да се занимава със спорта от 3-годишна възраст. Помага на детето да развива не само гъвкавостта и грацията на движенията, но и издръжливост и правилна поза. Развива страхотна мускулатура при децата. Допринася за издръжливостта, втвърдяването на тялото и укрепването на имунната система. С редовни упражнения се подобряват и дихателните техники и се увеличава дълбочината на дихателния процес в тялото.

Лека атлетика

Тъй като бягането, скачането, хвърлянето на копие и много други са разрешени от 10-годишна възраст, спортът започва да се практикува в този етап, въпреки че много експерти смятат, че ще бъде подходящ и за първокласници. Атлетиката спомага за укрепване на мускулната и костната система, силна форма, сръчност, воля за победа, скорост. За да се занимаваш с този спорт няма нужда от специални умения или скъпи боеприпаси. Освен това не е нужно да се тренира в специални секции или зали. За джогинг или спортно ходене дворът или паркът са идеални, същото важи и за скачането.

Каране на колело

Всяко дете обожава да кара колело. То дава усещане за свобода и независимост, забавно е и не изисква много разходи. Освен това може да се практикува от цялото семейство и да се превърне в хоби за всички. Освен че е приятно занимание, колоезденето учи децата на правилата за движение, да бъдат внимателни на пътя и да се пазят. Учи ги на дисциплина и физически се отразява на тялото, като заздравява краката, подобрява координацията и рефлексите. Децата се учат по-лесно на баланс.

Каране на ски

Зимните спортове се допускат за деца от 5-годишна възраст. Що се отнася до ските, те се показват на 9-10 години. Зимните спортове са полезни за сърдечно-съдовата система, двигателните апарати и имунитета. Ските са полезни за остеохондроза и метаболитна недостатъчност. Недостатъците са скъпото оборудване и необходимостта от специфични метеорологични условия.

 

 

ВИП Обекти

Последвайте ни