Ползи от овче кисело мляко

Както всеки млечен продукт, овчето кисело мляко е много полезно за хората.
Ползи от овче кисело мляко

Какво е овче кисело мляко?

Няма основни разлики между овчето и, например, кравето мляко. Единствената разлика е, че овцете имат по-дебела текстура, по-голямо съдържание на мазнини, както и специфичен вкус и мирис. То притежава тежък оттенък и много високи вкусови качества. То не се харесва на вкус на всеки заради по-високата му масленост- поне 2 пъти повече от кравето мляко- 6 или над 6%.

Състав

Овчето мляко надминава кравето по химичен състав. В него има по-големи количества белтъчини, мазнини, калций, кобалт и фосфор. Витамините от В- комплекса също са повече. Млякото е изключително богато на замени и незаменими мастни киселини и се усвояват добре от организма. То съдържа големи количества витамин А и D. До голяма степен, вкусът и миризмата се определя от съдържащите се капринова и капронова киселина в неговите мазнини. По-белият цвят на овчето кисело мляко се дължи на по-голямото съдържание на пигмента каротин.

Здравословни ползи

  • Калций и цинк- Високото съдържание на калций и цинк го правят изключително полезно за здравето. Калция в комбинация с лактоза и голямото количество витамин D е от решаващо значение за профилактиката на остеопорозата. Костната плътност се формира през юношеството и огромното количество безалкохолни напитки, които приемат децата, не предсказва нищо добро за тях в напреднала възраст, тъй като безалкохолните напитки нарушават костната плътност. Овчето мляко осигурява 254% от дневната нужда от калций от 800 mg, като кравето осигурява 170%. Цинкът е от голямо значение за здравата кожа.
  • Витамини- Витамини като тези от В-комплекса и особено витамин А, D и Е са абсолютно необходими за доброто здраве и обикновено се препоръчват като добавки. Всички тези витамини ги има в големи количества в овчето мляко. То има високо съдържание на фолиева киселина и витамин В12.
  • Мазнини- Овчето мляко съдържа двойно количество на маслена мазнина в сравнение с кравето и козето. Мастните глобули са по-малки отколкото в кравето и козето мляко. Те се усвояват по-лесно и е по-малко вероятно да причинят висок холестерол. Съдържа по-голямо количество наситени мастни киселини със средна/къса верига и се смята, че това води до по-висока абсорбация на лактоза, което е полза за тези, които имат непоносимост. Не е с толкова високо съдържание на наситени мастни киселини, в сравнение с другите млека. 45% от мастните киселини са моно или полиненаситени мазнини.
  • Протеини- Казеинът в овчето мляко, протеинът, свързан със сиренето, е много приемлив за хора с непоносимост към козе или краве мляко. Суроватъчните протеини са лесно смилаеми. То съдържа 3 пъти повече от този протеин, отколкото другите видове млека, което също допринася за по-добра смилаемост. Тъй като съдържанието на протеин е толкова високо, не се препоръчва за бебета до 12 месеца.
  • Лактоза- Дори в случай на хора с висока непоносимост към лактоза, пак ще е възможно да приемат продукти от овче мляко. Когато киселото мляко се произвежда от овце, лактозата се превръща в млечна киселина и по време на производството на твърди сирена, лактозата се отделя в суроварката. Съществуват също доказателства, че лактозата в овчето мляко е по-приемлива за хората отколкото в другите видове млека.         
  • Лечебните свойства на овчето мляко до голяма степен са свързани с лесно усвоимите порции минерали и витамини, които се съдържат в него. Това го превръща в безценен терапевтичен продукт, който много често се изписва за предотвратяване на недостига на калций, фолиева киселина и витамин В12.
  • Овчето мляко оказва благотворно влияние за болните от астма и страдащите от тежки кожни заболявания. Перфектно средство е за прочистване на кръвта.
  • По-високата масленост на млякото е за сметка на така полезната линолова киселина (CLA). Тя се нарича „добрата“ мазнина и в научната литература се описва противотуморното действие. Тя помага за настъпването на положителни промени по отношение на медиаторите на възпаленията и образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове.