Филм „Обир със стил“- ревю

Актьорите Морган Фрийман, Майкъл Кейн и Алан Аркин, носители на наградата „Оскар“, влизат в киното, за да покажат как се прави „Обир със стил“.
Обир със стил

След като оригиналът разсмя две поколения назад, Теодор Мелфи и Зак Браф си разпределят ролите на сценарист и режисьор в обирджийския римейк. Филмът „Обир със стил е смесица между криминале и комедия. Премиерата на филма за света и България е на 7-ми април 2017 година. Заснет е в Ню Йорк, САЩ.

Сюжет

Уили, Джо и Албърт са приятели от дълго време. Тримата са пенсионери от стоманодобивна фабрика и след като разбират, че пенсионният им фонд е закрит, рискуват всичко и решават да ограбят банката, която е откраднала парите им. Отчаяни в желанието да платят сметките си и да се погрижат за любимите си хора, решават да оставят пенсионерския си живот. Пътят към решението не е нито бърз, нито лесен. Един го мъчи диагноза, друг семейни проблеми, а третият герой започва любовна афера с не по-младата Ан Магрет. Обир на супермаркет за загрявка, гонки с колички, първи опити на трева и телефони без копчета са само началото на цяла серия от препятствия към целта. Планът им може да е аматьорски, но те рискуват всичко в една безрасъдна авантюра- да ограбят банката, в която са потънали парите им. Изпълнението се превръща в поредица от комедийни ситуации, но важното е, че е със стил.

Похвали и критики

Във филма, най-силната и приятна част са тримата възрастни актьори. Те успяват да се самоиронизират по много добър начин, без да прекаляват. Хуморът е на ниво. Въпреки че героят на Алан Аркин си намира приятелка, а героят на Морган Фрийман е тежко болен, комедийните моменти са достатъчно естествени и многобройни, за да поддържат историята интересна. Една от най-забавните сцени е, когато тримата приятели гледат финала на The Bachelorette. Те са напълно погълнати от развоя на риалити предаването, както биха били хора на тяхната възраст. Сред поддържащите персонажи най-много се откроява този на Ан Маргрет, която има интересен хумор и чар. Кристофър Лойд има епизодични появи във филма, но те са странни и забавни. Детективът, Мат Дилън, който преследва тримата обирджии, съществува във филма само за да покаже колко предразсъдъци има към възрастните хора. Тримата главни герои имат наистина основателна причина да оберат банката. Фирмата, за която работят, ще ги замени с азиатски работници и им спира пенсиите. Има няколко сцени, в които се обсъждат тежкото финансово положение и измамите, на които са способни големи банки и корпорации, но не е разгледано подробно. По-философските разсъждения са заменени с шеги за остаряване и болести.

Оценка

Крайният резултат е приятен забавен филм, който е прекрасен за разпускане в края на тежък работен ден. Аркин, Кейн и Фрийман са трима изключително добри актьори и е удоволствие да ги види човек заедно на големия екран.