Как да изберем интериорна врата?

Ключов елемент във вътрешното оформление на всеки дом е интериорната врата. За да изберем правилната врата, трябва да съобразим няколко характеристики.
Как да изберем интериорна врата?

Оформянето на интериора на дома е дълъг и труден процес. Огромното разнообразие на пазара често усложнява избора на потребителите. Хората се лутат в магазините, не могат да вземат решение или се объркват, разглеждайки богатите каталози на производителите.

Вратите са ключов елемент в интериора на всеки дом. Те придават завършената и уютна визия на къщата.  За да ви улесним в избора на интериорна врата, ще преминем през няколко основни точки, които да ни ориентират при вземане на финално решение.

Размери:

Първият компонент, който трябва да съобразим, е размерът на вратите. Много често предварително оставените отвори не са със стандартни мерки. Затова е препоръчително специалисти да измерят пространството, за да сме сигурни, че резултатите ще са точни.

Правилото е, че големината на интериорната врата трябва да бъде обмислена спрямо вместимостта на стаята и обзавеждането в нея. Това е нужно, за да се избегне удрянето и опирането ѝ на мебелите. Мерките трябва да позволяват безпроблемното внасяне на по-обемни предмети в помещението.

Според производителите, по-просторните стаи, предразполагат за поставяне на по-голяма интериорна врата, например двойна или единична с ширина 80см. При по-малките помещения като килери и бани, се препоръчват обичайните размери от 60см.

Стил:

Когато става въпрос за стил, той трябва да се съобрази с интериорния дизайн на дома. Така ще се създаде усещане за завършеност.

Много хора смятат, че всички врати в жилището трябва да са еднакви навсякъде. Това е желателно, но според редица дизайнери и специалисти, не е задължително. Единственото условие е те са се свързват стилово с интериора. Например ако сме заложи на минималистичен дизайн, трябва да изберем изчистена интериорна врата, от гладък МДФ.

Дизайн и цвят:

Най-важните елементи, които трябва да вземем под внимание за постигане на най-красива и елегантна визия на дома ни, са дизайна и цвета на нашата интериорна врата.

Дизайнът  трябва да бъде подбра, така че да комбинира стилово с останалия с всички отделни елементи на интериора. За да се удовлетворят желанията на всички клиенти, производителите разполагат с богат каталог от варианти. Потребителите могат да изберат гладка или фигурална, стъклена, огледална или плътна врата и т.н.

Цветът, трябва да бъде съгласуван с останалите , т.е. със стените и пода. Тези три компонента на интериора са в непосредствена близост един до друг, затова нюансите им трябва да се комбинират. Най-популярни са използването на един или почти еднакви цветове за скриване на вратата или залагането на различни, контрастни багри за акцент в стаята.

Посока и начин на отваряне:

Когато обсъждаме разположението на всички интериорни врати вкъщи, трябва да вземем под внимание посоката и начина им на отваряне. Вариантите за посоки са два – ляво или дясно открехване.

Начините на отваряне са много повече. Най-разпространени са стандартните врати, поставени на панти от едната страна. Двукрилните пък са подходящи за по-големи стаи. Плъзгащите се служат за спестяване на място. Освен тях има врати тип „хармоника“, „акордеон“, чупещи се и т.н.

Независимо от вида, задължително е вратата да се отваря навътре в помещението, така че когато влизаме да виждаме по-голямата част от него. Необходимо е да се вземат под внимание и ключовете за осветлението, които за улеснение трябва да са от страната на дръжката. Много важен компонент е разстоянието от мебелите, тъй като е недопустимо вратата да се опира в тях при отваряне и да не може да разгърне пълния си потенциал.

Основната характеристика, която трябва да съобразим е функционалността на интериорната врата. Преди всичко останало, тя трябва да изпълнява правилно предназначението си и да не пречи на нормалния начин на живот в дома.  При избора, трябва да заложим на доказаното качество и стил.