Здравословно хранене за деца- препоръки

Храненето е фактор, който определя здравето, растежа и развитието на децата.
Здравословно хранене за деца

Храненето е основен фактор, който определя здравето, растежа и развитието на децата. В ранна детска възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни и чувството за удоволствие от храната. Изграждат се хранителни навици, които могат да повлияят на хранителното поведение през следващите периоди от живота. Създаването на здравословен хранителен режим в ранна възраст е база за продължаването му в по-късна възраст. Намалява и риска от хронични инфекциозни заболявания.

Едни от препоръките за създаването на здравословен хранителен режим при децата са:

Пълноценна и разнообразна храна

Храненето на децата трябва да бъде пълноценно и добре балансирано, за да бъдат здрави, да растат и да се развиват добре. Това означава, че храната трябва да осигурява всички хранителни вещества в адекватни количества за тяхната възраст. Няма хранителен продукт или хранителна група, който да съдържа всички нужни хранителни вещества и нужното количество, затова, освен пълноценно, храненето трябва да бъде и разнообразно. За да се осигури това разнообразие в менюто на децата трябва да има от първите 4 хранителни групи, зърнени храни, зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти и месо, риба, яйца, бобови храни, ядки.

Зърнени храни и/или картофи

Зърнените храни и картофите са богати на нишесте, което е основен източник на енергия и трябва да е основата на всяко основно хранене- закуска, обяд, вечеря. Пълнозърнестият хляб и другите пълнозърнести продукти са богати на растителни влакнини, които доставят витамини от група В и много минерални вещества. Влакнините, които се намират в обвивката на зърната, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек. Пълнозърнестият хляб трябва да започне да се въвежда от 2-годишна възраст, а до 4, 5- годишна възраст 50% от хляба трябва да е пълнозърнест.

Разнообразни зеленчуци и плодове

Зеленчуците и плодовете са много важен елемент за здравословното хранене. Те доставят голям брой витамини и минерали, както и биологично активни вещества, полезни за здравето. Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамин С. Те имат ниска енергийна стойност, понеже имат високо съдържание на вода, богати са на влакнини и почти не съдържат мазнини и белтъци. Освен за растежа и развитието, приема на плодове и зеленчуци намаля риска от свръхтегло и затлъстяване. Препоръчително е децата да приемат плодове и зеленчуци по няколко пъти на ден. Трябва да се предлагат разнообразни плодове и зеленчуци спрямо сезона. Зеленчуците могат да бъдат сурови- цели или на салата, включени в супи и ястия, в сандвичи, като гарнитура, зеленчукови пюрета, плънка в тестени продукти. Плодовете могат да се предлагат цели, нарязани, настъргани, като плодова салата, компонент на кремове, зърнени и тестени закуски, шейкове, като прясно изцеден плодов сок и други.

Мляко и млечни изделия

Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти, особено за децата. Разпространяването на твърдението, че действието на млякото е вредно, включително и при децата, няма научна база и е напълно погрешно. Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Калцият е от жизнено важно значение за поддържането на структурата на костите и зъбите, за растежа на децата. Млякото и млечните продукти съдържат белтъци, витамин А, витамин D, целия спектър на витамини от група В, особено витамин В2. Киселото мляко има голямо значение за здравето. Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Те намаляват размножаването на вредни микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства. Те подобряват имунитета и намаляват случаите на алергия към млякото. За да се направи киселото мляко по-привличащо за децата, може да се добавят нарязани плодове.

Ограничаване на приема на захар

Малките деца обичат сладкия вкус. Рафинираната захар и нейните заместители, фруктоза, глюкоза и други, са източник на „празни калории“. Те внасят само енергия без други хранителни вещества. Високата и честата консумация на захар и захарни продукти и напитки допринася за свръхтегло и затлъстяване при децата, както и за развитие на зъбен кариес. Продуктите, които включват голямо количество захар са: бонбони, баклави и други сиропирани сладкиши, торти, пасти, кексове, вафли, шоколад, безалкохолни напитки, съдържащи захар и други. Захар се приема и чрез компоти, конфитюри, мармалади и сладка. Пчелният мед съдържа боактивни вещества и е за предпочитане пред захарта при подслаждане.

Ограничаване на употребата на сол

Високата консумация на сол е вредна не само за възрастните, но и за децата. Вредният ефект на готварската сол се дължи на натрия, който се съдържа в нея. Високият прием на натрий увеличава загубата на калций от костите, създава риск за увеличаване на кръвното налягане, за увреждане на бъбречните функции. Възпитавайте децата да предпочитат и приемат по-малко солени храни. Храните, с високо съдържание на сол, са технологично преработени като колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршия и други консервирани зеленчуци, сухи супи.