10 оригинални идеи за естествен камък в интериора

В тази статия любителите на естествен камък ще открият няколко нестандартни идеи за интериора, включващи гнайса като декорация или материал за израждане.
Естествен камък в интериора

Естественият камък е предпочитан материал за строежа и външната декорация на къщи и сгради. Едни от най-честите му употреби са свързани с изграждането или украсяването на огради, пътечки, подпорни стени, барбекюта и др.

В тази статия любителите на естествен камък ще открият няколко нестандартни идеи за интериора, включващи гнайса като декорация или материал за израждане.

Какво представлява естествен камък?

Естественият камък е изключително здрав, устойчив и красив природен материал, използван най-често за строеж и декорация. 

Този екологичен продукт не се поддава на природните условия. Не се променя при ниски или високи температури. Не се рони или напуква. Има грапава повърхност, а цветовете му за изключително красиви и разнообразни.

Здравината и устойчивостта на камъка, го правят идеален за основи на сгради, външни стени на къщи, огради, дори басейни, мостове и пътища. Ясно е, че гнайсът има редица приложения в екстериора, но той е предпочитан материал и за декорация в интериора на дома, защото носи в себе си красотата, топлината и духа на природата.

Облицоване на вътрешни стени:

Една от многото идеи, за използване на естествения камък в интериора на дома, е използването му за облицоване на стена , част от стена или повече стени в къщата. Така се привлича вниманието към една част от стаята.

Разновидностите от форми и цветове на естествения камък позволяват свобода при процеса на облицоване, т.е. камъните може да са различни разцветки или форми и да се поставят под различна конфигурация, вертикално или хоризонтално.

Част от вариантите при облицовката с естествен камък са:

  • Облицова само една стена в коридора, антрето или всекидневната;
  • Облицова само частта около камината, телевизора или вратите;
  • Облицова в отделни ниши или секции в стаята;

При облицоване на една стена или част от нея, е препоръчително интериора да се допълни с ефектно осветление, което да подчертае красотата и въздействието на естествения камък.

Естествен камък около стълбите:

Интересна идея за разчупване на интериора е използването на различни естествени камъни около стълбището на дома. Акцент може да се добави чрез използването на камък в изграждането на интериорна стена, непосредствено до стълбите.

По-стандартен вариант е използването на гнайс в състава на самите стълби, отколкото поставянето му на стената.

Под от естествен камък:

По-често виждаме естествен камък като настилка в екстериора на дома, но интересна идея е включването му в интериора с под от гнайс. Това интересно и нестандартно решение, крие редица предимства, за които дори не сме предполагали.

Подът от естествен камък е изключително подходящ за коридори, антрета и помещения, в които се вкарва мръсотия или имат голям поток от хора. Този вид подова настилка придава на помещението привлекателност и автентичен стил.

Предимствата на пода от естествен камък са в здравината и трайността на материала. Освен това тази настилка не се хлъзга, не задържа влага и запазва топлината.

Камина:

Камината е един от компонентите на дома, за които е препоръчително да са изградени или облицовани с естествен камък. Това се практикува, защото камъкът е огнеустойчив.

Камината може да бъде разположена навсякъде, където пожелаят живущите в дома. Тя може да бъде:

  • Вградена в стената;
  • Вградена в самостоятелна колона;
  • Вградена в ниша, с полица или телевизор над нея;
  • Поставена в ъгъла;
  • Поставена до прозореца;

Независимо каква е и къде е разположена, камината може да бъде декорирана или изградена от естествен камък. Могат да се направят различни комбинации с цветове и различни материали като дърво, стъкло и т.н. 

Естествен камък и зеленина:

Естествените камъни се комбинират перфектно със зеленина, растения и цветя. Пример за нестандартна комбинация между двата природни компонента са създаването на кът или стена от камък и зеленина на специално място в дома. Също така, може да се изгради малък „домашен“ оазис с вода, басейн от естествен камък и различни растения за украса.

Естествен камък в банята:

Ако разполагате с голяма и просторна баня, която има нужда от декориране и разчупване на интериора, идеалното решени е „вкарването“ на естествен камък в нея.

Това наистина може да ви се струва като нестандартно предложение. Всъщност естественият камък е много подходящ за мокри помещения. Той не се руши, рони или променя от водата, а грапавата му повърхност предотвратява подхлъзванията и паданията.

В банята може да се изгради басейн от естествен камък. Интериорът там може да се допълни с пейка, масичка или кът за почивка, отново изградени от камък.

Ако това ви се струва прекалено екстравагантно, винаги можете да заложите на по-семплите компоненти от гнайс като облицовка на стена или ниша, плотове, а защо не и мивка от камък.

Естествен камък в кухнята и трепезарията:

Кухнята вече не е само място за готвене и цапане. Все повече се стремим към създаването на стилни и красиви кухненски интериорни дизайни, които много често са подкрепени от декорации с естествен камък.

Гнайсът придава на кухнята усещане за топлина и уют. Камъкът често се използва за облицовка на стена или ниша между шкафовете. Природният материал може да се включи в декорацията на стените или дори тавана.

Малко по-нестандартна идея за кухнята или трапезарията, е изграждането на бар от естествен камък.

Тези оригинални идеи показват, че естественият камък може да присъства и да обогатява  интериора на дома.

Естественият камък има редица приложения в интериора, които гарантират много комплименти и красиви, спиращи дъха резултати.