Емблемата на българската народна музика

В съзнанието на българите е запечатан българският фолклор, с неговото богато разнообразие от традиции и обичаи. Една от любимите традиции на нашия народ е забавлението под ритмите на фолклорната музика.
Емблемата на българската народна музика

В българската народна музика има редица известни и признати музиканти, творци и певци. За жителите на Пиринския край едно име се откроява от всички останали. Това е името на обичаната Николина Чакърдъкова.

Биография:

Николина Чакърдъкова е българска народна певица родом от гр. Гоце Делчев, където днес живее заедно с голямото си семейство и продължава да твори. Българската народна певица е възпитана с любов и уважение към музиката, която заема специално място в нейното семейство още от ранни ѝ детски години.

Талантливата певица става част от „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци“ в гр. Гоце Делчев едва на 16. Запрю Икономов, тогавашният ръководител на Ансамбъла, става  първият учител на Николина Чакърдъкова и я въвежда в красотата и богатството на българската народна музика. След като 4 години е част от „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци“, Чакърдъкова е приета в Държавен ансамбъл „Пирин“, Благоевград.

Всички години неуморна работа и опит, довеждат Николина Чакърдъкова до идеята за създаването на спектакъл, в който да покаже изяществото на българската народна музика и танци от Пиринския край. Спектакълът се състои от пищен декор, костюми, аранжимент и специална хореография към всяка песен.

Николина Чакърдъкова се превръща в емблема на Българската народна музика и символ на Пиринската фолклорна област. Цяла България запомня и обиква жената с шапка и панталони, която пее, танцува и изнася незабравими спектакли за българска народна музика.

Дискография:

В дискографията си, Николина Чакърдъкова има над 5 албума, посветени на българската народна музика.

  • „Любов и мъка от Македония“ – 2000 г.
  • „Пуста младост“ – 2001 г.
  • „Българска сватба“ – 2002 г.
  • „Най-голямото богатство“ – 2013 г.
  • „Николина Чакърдъкова и Оркестърът за народна музика на БНР“ – 2016г.

В тях са включени най-известните и обичани македонски народни песни като „Сватба е“, „Лудо младо“, „Зайди Зайди“, „Ситно се хоро виеше“, „Снощи минах“ и много други знакови фолклорни творби.

Спектакли:

Николина Чакърдъкова е известна и със своите незабравими спектакли, с пищни декори, нови костюми, бурни танци и нестихваща народна музика. Тя е единственият фолклорен изпълнител, който има над 20 самостоятелни концерта в зала 1 на НДК и „Арена Армеец“. Освен тези спектакли, любимата на поколения народна певица е изнасяла още много концерти в цялата страна и чужбина.

  • Спектакъл „Любов и мъка от Македония“ – 2000 г.
  • Спектакъл „Пуста младост“ – 2001 г.
  • Спектакъл „Българска сватба“ – 2002 г.
  • Спектакъл „Една мечта“ – 2004 г., зала 1 на НДК
  • Спектакъл „Магията на Българския фолклор“ – 2007 г.
  • Спектакъл „Най-голямото богатство“ – 2013 г.
  • Спектакли в зала „Арена Армеец“ – 2014 г. и 2015 г.
  • Спектакъл „Младостта пее и танцува“ – 2020 г.

Участия:

Николина Чакърдъкова е една от най-обичаните фолклорни певици в нашата страна. Заедно с Мария Чакърдъкова, Петя Шапкова и Неврокопския ансамбъл са част от различни празненства и поводи на своите почитатели. Богатият репертоар от народни песни правят празниците незабравими събития, като истински спектакъл на Николина Чакърдъкова.

Николина Чакърдъкова е символ на стил, качество и трудолюбие. Емблемата  на българската народна музика област продължава да работи и твори неуморно, за да радва почитателите на фолклорната музика в България и чужбина още дълги години.